Acest web site folosește cookie-uri pentru a permite analiza web. Dând clic pe OK, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.
Informații mai detaliate
OK
CE ESTE ALERGIA
Alergia este o manifestare a unei sensibilități crescute a sistemului imunitar la anumite substanțe. Cu alte cuvinte, alergia este o reacție neobișnuită a organismului la iritanții frecvent întâlniţi la persoanele sănătoase. Alergiile pot fi cauzate de orice substanță de origine naturală sau artificială, dar, de obicei, alergenii sunt substanțe de natură proteică.
De fapt, alergenii ne pot urmări oriunde:
  • În aer (alergeni la inhalare)
  • În alimente (alergeni alimentari)
  • În obiecte din anturajul nostru (alergeni de contact)
  • În preparatele medicale (alergeni de origine medicamentoasă) etc.
Ajungând în organism pentru prima dată, alergenul nu provoacă manifestări vizibile. Când alergenul pătrunde a doua oară în organism, sistemul imun foarte sensibil este deja gata să îl întâmpine. Și atunci se desfășoară un proces violent al răspunsului imun, care duce la apariția simptomelor caracteristice reacției alergice. Poate fi o erupție pe piele, mâncărime, diaree, balonare, scurgeri nazale apoase, strănut, bronhospasm, tuse și, în unele cazuri, chiar edem Quincke și șoc anafilactic.
Din păcate, în ultimele decenii, răspândirea bolilor alergice a crescut atât în rândul copiilor, cât și al adulților.
Prezența unei „predispoziţii familiale" la boli alergice sau manifestările care îi fac să le suspecteze sunt un motiv în plus pentru a consulta un medic. În ultimii ani au fost elaborate metode eficiente de tratare a bolilor alergice, care fac posibilă o evoluţie mai uşoară a acestora.