Acest web site folosește cookie-uri pentru a permite analiza web. Dând clic pe OK, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.
Informații mai detaliate
OK
CE ESTE „MARȘUL ATOPIC" ȘI PRIN CE ESTE PERICULOS
Oamenii de știință numesc scenariul unei dezvoltări secvențiale tipice a manifestărilor alergice la același pacient în timp ca un marș „alergic (atopic)"1
La diferite perioade de vârstă ale vieții unei persoane, unele simptome devin mai pronunțate, în timp ce altele se diminuează sau dispar, adică unele boli alergice se transformă în altele.
De obicei, „Marșul atopic" începe în perioada de alăptare sau în copilăria timpurie - odată cu manifestarea alergiilor alimentare și/sau a dermatitei atopice, din moment ce în această perioadă a vieții organismul „face cunoștință" cu primii alergeni alimentari.
La vârsta preșcolară și școlară, alergenii la inhalare vin în prim plan - iar copilul prezintă primele manifestări boli alergice respiratorii, cum ar fi rinita alergică, „vedere" recurentă (episoade de respirație șuierătoare din cauza bronhospasmului) și chiar astm bronșic.

Care va fi scenariul unui „marș alergic" la un anumit copil? Din păcate, acest lucru este imposibil de prezis în avans. Desigur, nu toți copiii au un „marș alergic" se vor desfășura complet și vor include toate aceste etape. Cu toate acestea, de la apariția oricărei boli alergice, este necesar să solicitați ajutor medical și să fiți siguri că urmați toate recomandările medicului care vizează tratarea în timp util a patologiei alergice specifice și prevenirea scenariului negativ descris.
1. Yu W, Freeland DMH, Nadeau KC. Food allergy: immune mechanisms, diagnosis and immunotherapy. Nat Rev Immunol. 2016 Dec;16(12):751-765. doi: 10.1038/nri.2016.111.